Το τσάι Matcha προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis και έχει γίνει δημοφιλές στην Ασία για περισσότερα από χίλια χρόνια. Αναπτύσσεται στη σκιά και σε αυτό οφείλεται το τόσο ζωντανό κι έντονο πράσινο χρώμα του.
Το matcha έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα L-Theanine, 5 φορές περισσότερη L-Theanine από τα συνηθισμένα πράσινα ή μαύρα τσάγια και σε αντίθεση με άλλα πράσινα τσάγια, καταναλώνεται όλο το φύλλο, το οποίο είναι σε μορφή σκόνης. Γι΄αυτό και το πράσινο τσάι matcha έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τα άλλα τσάγια.
Με περίπου 60mg καφεΐνης ανά μερίδα, το επίπεδο καφεΐνης είναι πιο συγκρίσιμο με αυτό του μαύρου τσαγιού ή με περίπου τα 2/3 της καφεΐνης σε 1 φλιτζάνι καφέ. Η υψηλή περιεκτικότητα σε θεανίνη που περιγράφεται παραπάνω σε συνδυασμό με μέτρια καφεΐνη δίνει μια ήρεμη εγρήγορση, κάτι που μερικές ονομάζουν “zenergy.”
Για αιώνες, οι Ιάπωνες μοναχοί που διαλογίζονταν για πολλές ώρες, χρησιμοποίησαν το τσάι matcha για να παραμείνουν σε εγρήγορση κρατώντας παράλληλα την ηρεμία. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το matcha μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτής της “χαλαρής κατάστασης εγρήγορσης” και να επικεντρωθεί καλύτερα ο εγκέφαλος.
Εκτός από τις φυσικές επιδράσεις που μπορεί να έχει στη διάθεση και την ενέργεια, το matcha είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχει υψηλά επίπεδα κατεχινών αντιοξειδωτικών (συμπεριλαμβανομένου του EGCG), τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν επίδραση στην πρόληψη ασθενειών, την τόνωση του μεταβολισμού και την καύση λίπους, τη βοήθεια με την ανοσία και τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος, μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων. Εν ολίγοις, δεδομένου ότι καταναλώνεται ολόκληρο το φύλλο, το matcha είναι ένα Superfood!
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες ένα ποτήρι matcha ισοδυναμεί με δέκα ποτήρια οποιουδήποτε άλλου πράσινου τσαγιού όσον αφορά την διατροφική του αξία και την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Συγκεκριμένα, τα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι μάτσα βοηθούν στην αντιγήρανση και στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων 20 φορές περισσότερο από ό,τι άλλες πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών όπως τα ρόδια ή τα βατόμουρα!
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΟΤΑΝ ΕΠΙΛΕΓΩ MATCHA ΤΣΑΙ?
Το χρώμα Η απόχρωση μίας καλής σκόνης μάτσα τσαγιού είναι ανοιχτό πράσινο. Το πολύ σκούρο χρώμα ή σχεδόν κίτρινο, δεν είναι καλή ποιότητα.
Δεν υπάρχει χύμα Matcha σε ανοιχτές συσκευασίες όπως στο τσάι βουνού, για παράδειγμα, γιατί οξειδώνεται από τον αέρα. Θα το βρεις μόνο συσκευασμένο.
Η ανώτατη ποιότητα μάτσα είναι το Ceremonial Grade. Παίρνει το όνομα από τις παραδοσιακές τελετές των Βουδιστών μοναχών που το καταναλώνουν προκειμένου να τους βοηθήσει να διαλογιστούν.
Ο πιο απλός και κλασικός τρόπος να το καταναλώνεις εύκολα και καθημερινά, είναι να το πίνεις με την μορφή ζεστού ροφήματος. Εάν προσθέσεις γάλα, φτιάχνεις μία σούπερ κι εύκολη συνταγή για matcha latte.
2 κ.σ. σκόνη matcha, 1/2 κούπα γάλα καρύδας, 2 κούπες βραστό νερό, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 2-3 σταγόνες στέβια, όλα στο blender με πάγο, γίνεται ένα τέλειο τονωτικό ρόφημα!
Υπάρχει και ζεστή εκδοχή του latte matcha, όπου φτιάχνεις το γάλα σε αφρόγαλα με τη βοήθεια της απαραίτητης συσκευής, ανακατεύεις το ζεστό νερό με τη σκόνη και τη βανίλια και ανακατεύεις με το αφρόγαλα.
Και η τέλεια πρόταση για ένα χορταστικό πρωινό smoothie, με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού, είναι το εξής:
- 2 φλ. παγάκια
- 1 φλ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 1/2 φλ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 1 φλ. baby σπανάκι
- 1 φλ. baby kale
- 1 μπανάνα τεμαχισμένη
- 1/4 φλ. αμύγδαλα ψημένα ανάλατα
- 1 κ.σ. matcha σκόνη
- λίγες σταγόνες στέβια ή σιρόπι αγαύης
Έγινε πρώτα αγαπημένο των celebrities, στη συνέχεια το hashtag #matcha ξεπέρασε τα 3.000.000 posts στο instagram και τώρα έχει ήδη μπει στο μενού κάθε coffee shop σε όλες τις γωνιές του πλανήτη που θέλει να είναι ενημερωμένο!
Είμαι η Beauty On The Duty και μέχρι την άλλη Τετάρτη σε φιλώ!Αλλιώς μπορούμε να τα λέμε σε Instagram & Facebook!