Καθώς διανύουμε την τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου, γνωστή και ως εβδομάδα της Τυρινής, παραδοσιακά καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά και προετοιμαζόμαστε για την περίοδο της Σαρακοστής που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα. Όλες οι πίτες έχουν την τιμητική τους αυτήν την εβδομάδα και αγαπημένο γλυκό της Τυρινής είναι η γαλατόπιτα.
Υλικά:
1 1/2 λίτρο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 βανιλίνες
5 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο
Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
Λίγο λάδι για το ταψί
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. ΠΡΟΣΟΧΉ: η κατσαρόλα δεν είναι επάνω στην φωτιά. Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο, τότε βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν το γάλα ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι,τις βανιλίνες και το ξύσμα. Ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει η κρέμα. Όταν πήξει η κρέμα, βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει και ρίχνουμε στο ταψί μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 30 λεπτά . Αν θέλουμε κρούστα, μπορούμε να καλύψουμε την επιφάνειας της κρέμας πριν την ψήσουμε με κανελοζάχαρη, αλλιώς, ψήνουμε όπως είναι η κρέμα μας και την σερβίρουμε με μπόλικη κανέλα.
Καλή επιτυχία ! Αν τη δοκιμάσετε θα χαρώ πολύ να κάνετε εμένα και τη busy mama tag στα social media για να μπορέσουμε να τη δούμε κι εμείς! Εμένα μπορείτε να με βρείτε στο Instagram ως Cookiesbite_by_Alexandra και στο Facebook ως Cookies Bite