Σήμερα φτιάχνουμε ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό που προέρχεται από τα βάθη της Μικράς Ασίας και πέρασε στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα κιουνεφέ. Είναι σαν κανταΐφι με γέμιση τυριού και σιρόπι. Ας γλυκάνουμε το 2021 με πολίτικο κιουνεφέ!
Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται συνήθως ένα τυρί που μοιάζει με μοτσαρέλα και λέγεται dil peyniri, στην Ελλάδα, όμως, χρησιμοποιούμε τυρί κρέμα ή μαλακή μυζήθρα ,αφού δεν υπάρχει εδώ το αυθεντικό. Αξίζει να το δοκιμάσετε!!!
Υλικά
450-500 γρ. φύλλο κανταΐφι
400 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. βούτυρο αγελάδας
Λίγα ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
350 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
1 ξύλο κανέλα
Φλούδα λεμονιού
Χυμο από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 24-26 εκ. Βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί και με ένα μίξερ χειρός το χτυπάμε να αφρατέψει. Ξεμπλέκουμε πολύ καλά τις ίνες από το κανταΐφι και στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο ταψί, το πατάμε καλά με τα δάκτυλα να γίνει επίπεδο και το βουτυρώνουμε με το μισό βούτυρο. Από πάνω ρίχνουμε το τυρί κουταλιά-κουταλιά και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Το πιέζουμε να γίνει συμπαγές και επίπεδο και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 45’ , στους 170°, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο. Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μετράμε από την ώρα που θα πάρει βράση, 4’. Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγει το κιουνεφέ από τον φούρνο. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Καλή επιτυχία!
Καλή επιτυχία! Βρείτε με στο Instagram ως Cookiesbite_by_Alexandra και στο Facebook ως Cookies Bite Φτιάξτε το και ας γλυκάνουμε το 2021 με πολίτικο κιουνεφέ! Κάντε μας tag να δούμε τις δημιουργίες σας!!!
Διαβάστε επίσης: 4+1 εύκολες συνταγές για σχολικά σνακ που θα λατρέψουν τα παιδιά
Πεντανόστιμο κολατσιό για τα παιδιά: κέικ με σταφίδες και καρύδια