Η συνταγή για πεντανόστιμο Καζάν Ντιπί, είναι μικρασιάτικη και ουσιαστικά είναι η ανατολίτικη εκδοχή της κρέμας καραμελέ. Η ονομασία της προέρχεται από τα τουρκικά και σημαίνει «ο πάτος του καζανιού». Η ζάχαρη πρέπει να «πιάσει» στον πάτο του ταψιού μας για να γίνει καραμέλα.
Η παραδοσιακή συνταγή είναι με βουβαλίσιο γάλα, επειδή, όμως, εδώ δεν το βρίσκουμε εύκολα, εδώ το φτιάχνουμε με γάλα αγελάδας και κρέμα γάλακτος για να ενισχύσουμε λίγο την γεύση.
Υλικά για την κρέμα
1 λίτρο γάλα αγελάδας
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
150 ζάχαρη
70 γρ. Νισεστέ ή κορν φλάουρ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανιλίνη
Για τον πάτο του ταψιού
30 γρ. βούτυρο
60 γρ. ζάχαρη άχνη
Συνταγή για πεντανόστιμο Καζάν Ντιπί
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε την κρέμα βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε πριν την βάλουμε στην φωτιά μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ και η ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην πιάσει η κρέμα. Σιγά σιγά αρχίζει να πήζει, μόλις δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια της κρέμας την τραβάμε από το μάτι.
Για να κάψουμε την κρέμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο Pyrex ταψί γιατί καθαρίζεται πολύ ευκολότερα. Λιώνουμε ,λοιπόν, το βούτυρο να πάει παντού στον πάτο του ταψιού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Βάζουμε το ταψί μας επάνω από το καυτό μάτι της κουζίνας και περιμένουμε να καεί η ζάχαρη. Σιγά σιγά γυρνάμε το ταψί γύρω γύρω μέχρι όλη η επιφάνεια να καεί. Βλέπουμε την ζάχαρη να λιώνει και να παίρνει ένα καφέ χρώμα.
Ρίχνουμε με μια κουτάλα την κρέμα απαλά επάνω από την καραμέλα. Τραβάμε το ταψί από το μάτι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο. Καλό είναι να το κόψουμε την επόμενη ή αργότερα. Το σερβίρουμε ανάποδα στο πιάτο, έτσι ώστε να φαίνεται η καραμελωμένη του πλευρά.
Καλή επιτυχία! Βρείτε με στο Instagram ως Cookiesbite_by_Alexandra και στο Facebook ως Cookies Bite Φτιάξτε τη συνταγή για πεντανόστιμο Καζάν Ντιπί. Κάντε μας tag να δούμε τις δημιουργίες σας!!!
Διαβάστε επίσης: Φανταστικά και πεντανόστιμα μπισκότα με φυστικοβούτυρο