Καθώς διανύουμε την τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου, γνωστή και ως εβδομάδα της Τυρινής, παραδοσιακά καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά και προετοιμαζόμαστε για την περίοδο της Σαρακοστής που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα. Όλες οι πίτες έχουν την τιμητική τους αυτήν την εβδομάδα και αγαπημένο γλυκό της Τυρινής είναι η γαλατόπιτα. Γαλατόπιτα: Το αγαπημένο γλυκό κατά τη διάρκεια της Τυρινής
Η γαλατόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, που έχει τις ρίζες του στη Βόρεια Ελλάδα, αν και το συναντούμε σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι μια γλυκιά πίτα με γέμιση από γάλα, ζάχαρη, αυγά, και αλεύρι, που συνήθως την ψήνουμε με φύλλο πάνω και κάτω, παρόμοιο με μια κρέμα ή κρεμώδη γέμιση.
Η γαλατόπιτα είναι πιο ελαφριά και λιγότερο βαρύς τύπος γλυκού, με γεύση κρεμώδη και ελαφρώς βανιλιού. Συνήθως, το φύλλο μπορεί να είναι έτοιμο (όπως το φύλλο κρούστας) ή σπιτικό, και σερβίρουμε το γλυκό σε κομμάτια, είτε χλιαρό είτε κρύο. Σε μερικές παραλλαγές της συνταγής βρίσκουμε επίσης λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για να δώσουν επιπλέον άρωμα.
Είναι ένα γλυκό που το απολαμβάνουμε σε πολλές περιστάσεις, από καθημερινές γευστικές στιγμές μέχρι σε γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Γαλατόπιτα: Το αγαπημένο γλυκό κατά τη διάρκεια της Τυρινής
Υλικά:
Ενάμιση λίτρο γάλα
Μια κούπα ζάχαρη
Μια κούπα σιμιγδάλι ψιλό
Δύο βανιλίνες
Πέντε αυγά
Δύο κ.σ. βούτυρο
Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
Λίγο λάδι για το ταψί

Εκτέλεση:
Γαλατόπιτα: Το αγαπημένο γλυκό κατά τη διάρκεια της Τυρινής Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουμε η ζάχαρη και να ενσωματώσουμε όλα τα υλικά. ΠΡΟΣΟΧΉ: η κατσαρόλα δεν είναι επάνω στην φωτιά. Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο, τότε βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν ζεστάνουμε το γάλα ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τις βανιλίνες και το ξύσμα. Ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει η κρέμα. Όταν πήξει η κρέμα, βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει και ρίχνουμε στο ταψί μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 30 λεπτά . Αν θέλουμε κρούστα, μπορούμε να καλύψουμε την επιφάνειας της κρέμας πριν την ψήσουμε με κανελοζάχαρη, αλλιώς, ψήνουμε όπως είναι η κρέμα μας και την σερβίρουμε με μπόλικη κανέλα.

Καλή επιτυχία ! Αν τη δοκιμάσετε θα χαρώ πολύ να κάνετε εμένα και τη busy mama tag στα social media για να μπορέσουμε να τη δούμε κι εμείς! Εμένα μπορείτε να με βρείτε στο Instagram ως Cookiesbite_by_Alexandra και στο Facebook ως Cookies Bite
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νηστίσιμο pesto Με κολοκυθάκια