Γιατί πρέπει να βάζουμε όρια και πως να το πράξουμε σε μικρά και μεγάλα παιδιά
Η θέσπιση ορίων είναι μια διαδικασία που απασχολεί όλους τους γονείς. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, διαπιστώνει ότι οι γονείς συμφωνούν πως τα όρια είναι σημαντικά, αλλά δυσκολεύονται πραγματικά στο να τα θέσουν και ακόμα περισσότερο να τα τηρήσουν.
Τι είναι όρια
Πολύ συχνά, τα όρια συγχέονται με την τιμωρία, την απαγόρευση, τον περιορισμό και τη συνεχή άρνηση.
Στην πραγματικότητα όμως, τα όρια μαθαίνουν στο παιδί τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Τα όρια είναι καθοδήγηση και διδασκαλία.

Γιατί πρέπει να βάζουμε όρια
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από όρια. Το όριο είναι αγάπη, είναι φροντίδα. Το όριο προστατεύει το παιδί από τους φυσικούς κινδύνους και παρέχει ασφάλεια. Θέτοντας όρια ενδυναμώνουμε τα παιδιά μας, τα βοηθούμε να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχο και την υπευθυνότητα, ώστε να μπορούν αργότερα ως ενήλικες να βάζουν μόνα τους υγιή όρια στον εαυτό τους και να διεκδικούν δημιουργικά τα δικαιώματά τους.
Σε ποια ηλικία αρχίζει η οριοθέτηση
Η πρώτη οριοθέτηση, σύμφωνα με το Στέλιο Μαντούδη, γίνεται στην ηλικία των εννέα μηνών. Μπορεί σε πολλούς να φαίνεται πολύ πρώιμο, όμως είναι σημαντικό να βάλουμε από νωρίς το παιδί σε αυτή τη διαδικασία, γιατί θα νιώσει ασφάλεια και μεγαλώνοντας θα είναι πιο συνεργάσιμο.

Πώς βάζουμε όρια
Η Οριοθέτηση δεν είναι κάτι που επιβάλλεται, είναι κάτι που μαθαίνεται. Μαθαίνουμε το παιδί μας να υπακούει όχι με αυστηρούς κανόνες και αναποτελεσματικές τιμωρίες. Η πειθαρχία πρέπει να στηρίζεται στην αγάπη και την εμπιστοσύνη.
Η οριοθέτηση του παιδιού, εξαρτάται από το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Για παράδειγμα, όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο πιο σύντομες, ξεκάθαρες και λιτές είναι οι εντολές του γονιού προς αυτό.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς που οριοθετούν το παιδί τους χρειάζεται να επιδεικνύουν σταθερότητα και συνέπεια. Ό,τι απαγορεύεται σήμερα, απαγορεύεται και αύριο.
Η ασυνέπεια και οι αλλαγές κάθε τόσο των μεθόδων ανατροφής μπερδεύουν τα παιδιά, τα οποία δεν ξέρουν τι ισχύει και τι δεν ισχύει, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. Τα διπλά μηνύματα προκαλούν σύγχυση, αποδυναμώνουν το γονιό και αφαιρούν το έδαφος εμπιστοσύνης και ασφάλειας από το παιδί.
Η γνώμη του ειδικού
Η οριοθέτηση των παιδιών δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Ακόμα κι αν πρόκειται να τα δυσαρεστήσουμε εκείνη τη στιγμή που τα επιβάλλουμε, μέσα από τα όρια νιώθουν ασφάλεια και σιγά σιγά αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητά τους. Το να μπορούν να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους και να είναι συνεργάσιμα ειδικά όσο μεγαλώνουν είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη τους και χρειάζεται σταθερή και συστηματική εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία.