Στο αιώνιο δίλημμα κουραμπιές ή μελομακάρονο ή Αλεξάνδρα μας απαντά με μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για υπέροχα μελωμένα μελομακάρονα. Όπως λέει και η ίδια “αν δεν φτιάξουμε ωραία, μελωμένα μελομακάρονα, το σπίτι δεν μυρίζει Χριστούγεννα!
ΥΛΙΚΑ
1100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
400ml ελαιόλαδο
200ml σπορέλαιο
50 ml κονιάκ
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
160 ml χυμό πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
300 γρ. θρυμματισμένα καρύδια για γαρνίρισμα ( ή ανάλατα, άψητα φυστίκια Αιγίνης)
ΣΙΡΟΠΙ
400 γρ. ζαχαρη
400 γρ μέλι400 ml νερό
Την φλούδα από ένα λεμόνι
Μέλι για γαρνίρισμα
Υπέροχα μελωμένα μελομακάρονα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Το αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζουμε το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα μας. Στίβουμε τα πορτοκάλια και επάνω από τον κάδο του μίξερ, διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό. Αφρίζει ο χυμός με την σόδα και το προσθέτουμε κι αυτό στον κάδο. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικα μαζί. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι.
Δεν πολύανακατεύουμε γιατί η ζύμη θα «βγάλει» το λάδι της και δεν θα γίνουν αφράτα τα μελομακάρονα. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για 15´να ξεκουραστεί και μετά πλάθουμε ομοιόμορφες μπαλίτσες γύρω στα 30 γρ. Τους δίνουμε το κλασικό σχήμα και με ένα πιρούνι τα χαράζουμε στην επιφάνεια.
Τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160° αέρα, για περίπου 25´. Βγαίνουν περίπου 65 μελομακάρονα. Μόλις τα βάλουμε στον φούρνο ξεκινάμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και βράζουμε. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε και μετράμε 4 με 5 λεπτά. Τραβάμε από την φωτιά.
Αν τα μελομακάρονα μας αρέσουν πολύ μελωμένα, μόλις βγουν από τον φούρνο τα αραδιάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι. Τα αφήνουμε να τραβήξουν λίγα λεπτά από την μια πλευρά και μετά τα γυρνάμε και από την άλλη. Αν τα θέλουμε λίγο πιο τραγανά, τα βάζουμε λίγα λίγα, όπως είναι ζεστά από τον φούρνο μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Αφήνουμε 20 δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, τα γαρνίρουμε με το τριμμένο καρύδι και από πάνω τα ραντίζουμε με μέλι.
Καλή επιτυχία! Βρείτε με στο Instagram ως Cookiesbite_by_Alexandra και στο Facebook ως Cookies Bite Φτιάξτε αυτά τα υπέροχα μελωμένα μελομακάρονα και κάντε μας tag να δούμε τις δημιουργίες σας!!!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νηστίσιμα μπισκότα σοκολάτας με άρωμα δυόσμου και καρύδα